2021-09-17 11:15:42 | User Error: 2021-09-17 11:15:42 | MySQL Error (1054): Unknown column 'translation.' in 'field list' in /home/szorgosk/public_html/szocialisfarm.hu/framework/classes/fw/database.php on line 155
2021-09-17 11:15:42 | Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/szorgosk/public_html/szocialisfarm.hu/framework/classes/fw/database.php on line 237
Mi a szociális farm

Szociális Farm


A szociális farm a társadalmi öngondoskodás gyakorlati megvalósulásának színtere.
Olyan új, pozitív társadalmi funkciókkal kiegészülő mezőgazdasági modellekről beszélünk, melyek innovatív módon egészítik ki az agrárium hagyományos tevékenységeit. A meglévő vidéki gazdaságok szociális, egészségügyi, foglalkoztatási és nevelési kapcsolódásaik révén sokkal jobban ágyazódnak be a mikroközösségbe, mely által további lehetőségek nyílnak meg a gazdálkodók számára. Európában és a világban a szociális mezőgazdaság különféle kezdeményezései jöttek már létre: szociális farmok (social farming), zöld gondozás (green care), különféle terápiás majorságok (therapeutical farms, farming for healts stb.) Magyarországon a majorságok még a múlt század elején is a vidéki életforma szerves részei voltak. Csak vissza kell nyúlnunk gyökereinkhez!


A szociális farmok jellegzetességei:


• A mezőgazdasági típusú tevékenységek széles tárháza valamelyikét gyakorolják, a termeléstől a feldolgozáson át a szolgáltatásokig (pl. agroturizmus). Kiemelkedő szempont az egész évben történő aktivitás biztosítása, mely lehet akár népi kismesterségek és manufaktúrák kiegészítő működtetése által.
• Társadalmi funkciót töltenek be: oktatási, szociális, egészségügyi vagy foglalkoztatási programokat, szolgáltatásokat biztosítanak a gazdaságban.
• Egy vagy több hátrányos helyzetű célcsoport (fogyatékosok, egészségkárosodottak, szenvedélybetegek, idősek, börtönviseltek, hajléktalanok, egyéb kirekesztett csoportok tagjai) tagjai számára biztosítanak rendszeres, aktív tevékenységre lehetőséget a farmokon.
• Hozzájárulnak helyi szintű munkahelyteremtéssel a vidék megtartó erejének növeléséhez.
• Mint a szociális gazdaság új modelljei erősítik a társadalmi vállalkozások kibontakozását.